Quick Navigation
- Wat zijn weddenschappen?
- Hoe kan ik weddenschappen lezen?
- Hoe werken gokkansen?
- ✅ Hoe werken Britse of fractionele odds?
- ✅ Hoe werken Europese of decimale kansen?
- ✅ Hoe werken Amerikaanse of Money Line Odds?
- ✅ Wat zijn 7 tot 2 kansen?
- ✅ Wat betekent +200 voor de kansen?
- ✅ Hoe werkt plus/minus bij sportweddenschappen?
- ✅ Wat betekent het als de kansen negatief zijn?
- ✅ Wat zijn Vegas-kansen?
- Wedkansen berekenen
- Conclusie
- FAQ
Als u weddenschappen wilt plaatsen met uw ogen open, zodat ze aan uw verwachtingen kunnen voldoen, moet u het proces tot in de kleinste details begrijpen. Een van de belangrijkste en tegelijkertijd meest verwarrende aspecten van deze activiteit zijn de weddenschappen. Het is belangrijk dat u weet wat ze betekenen en hoe ze werken om uw winstpotentieel te maximaliseren en te voorkomen dat u domme fouten maakt.
Lees verder voor meer informatie over weddenschappen, de belangrijkste soorten en hoe u deze kunt berekenen.
Wat zijn weddenschappen?
Wedkansen zijn parameters die aangeven hoeveel een gokker wint als hij €100 inzet op de uitkomst. Een korte definitie hiervan vindt u in onze woordenlijst . U kunt uw uitbetaling dus berekenen door de kansen te koppelen aan het bedrag van uw inzet. De structuur van de kansen verschilt niet bij verschillende sporten, bijvoorbeeld voetbal, boksen of ijshockey; ze gebruiken allemaal hetzelfde onderliggende concept. Of u nu de voorkeur geeft aan spreads of totalen, bookmakers zullen de kansen weergeven en aangeven wat ze uitbetalen als u de uitkomst van de wedstrijd voorspelt.

Er zijn Britse odds (odds met breuken), Europese odds (odds met decimalen) en tot slot de Amerikaanse odds, ook wel bekend als Moneyline odds. Deze versies zijn op hun eigen manier opgebouwd en moeten op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Laten we elk type eens nader bekijken.
Wat is waarschijnlijkheid?
Allereerst moet je weten wat kansberekening is. De kunst van het wedden draait om een nauwkeurige voorspelling van de afloop van een wedstrijd, waarbij rekening wordt gehouden met talloze factoren en een goed begrip van de sport als geheel. Als je aannames kloppen, win je en ontvang je je uitbetaling.
Het is duidelijk dat je voor elk spel of sportevenement meerdere uitkomsten kunt voorspellen. Het eenvoudigste voorbeeld van de berekening van de kans is een gok op het opgooien van munten. Je kunt een munt pakken en opgooien. Maar voordat je gaat voorspellen, krijg je kop of munt. De kans op elke uitkomst is 50%, wat betekent dat als we één door twee delen, we 50% of 0.5% krijgen.
Hoe kan ik weddenschappen lezen?
Zoals we hebben vermeld, worden kansen in verschillende landen op verschillende manieren weergegeven. Maar ze tonen allemaal de waarde van uw inzet en uw potentiële winstbedrag.
Als we kijken naar de Amerikaanse kansen, nemen we bijvoorbeeld Team X (+100). Er is dus altijd een getal in 100, met een plus- of minteken. Dit getal is de 1:1 verhouding, die als volgt moet worden begrepen: elke $1 van uw inzet levert $1 van uw uitbetaling op. "Plus" betekent dat u meer dan $ 100 kunt winnen door $ 100 in te zetten, terwijl "Minus" betekent dat u naar verwachting meer dan $ 100 zult inzetten als u $ 100 wilt winnen.
Een voorbeeld van een geldlijnweddenschap.
Het team 1 (+120). Het team 2 (-160).
U moet de bovenstaande kansen als volgt lezen:
- je krijgt $ 120 als je $ 100 inzet op Team 1 en dit team zal winnen;
- je krijgt $ 100 als je $ 160 inzet op Team 2 en dit team zal winnen.
Hoe werken gokkansen?
Laten we eens nader bekijken hoe elk van de drie weddenschappen werkt.
✅ Hoe werken Britse of fractionele odds?
De Britse quoteringen staan bekend als fractionele quoteringen en soms ook als traditionele quoteringen. Ze worden voornamelijk in Groot-Brittannië gebruikt. Ze worden aangegeven met een schuine streep. Bijvoorbeeld 5/1 (vijf tegen twee). Dit betekent dat een gokker $1 moet inzetten om $5 te winnen. Om precies te zijn, elke dollar die een gokker inzet, levert $5 op. De bookmaker betaalt je $1 terug, bovenop het bedrag van je winst.
Voorbeeld:
Het team 1 (9/3). Het team 2 (6/2).
- Als u Team 1 kiest, wordt van u verwacht dat u $ 3 inzet om $ 9 te winnen. Hier, $ 1 brengt je $ 3. Als u $ 100 inzet, wint u $ 300 (100 x 9/3). De uitbetaling is $ 400 ((100 x 9/3) + $ 100).
- Als u Team 2 kiest, wordt van u verwacht dat u $ 2 inzet om $ 6 te winnen. Hier, $ 1 brengt je $ 2. Als u $ 100 inzet, wint u $ 200 (100 x 6/2). De uitbetaling is $ 300 ((100 x 6/2) + $ 100).
✅ Hoe werken Europese of decimale kansen?
De Europese noteringen staan bekend als decimale noteringen. Je kunt ze ook tegenkomen onder de namen "digitale" of "continentale" noteringen. Ze worden gebruikt in Europa, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze zijn het gemakkelijkst te begrijpen, omdat ze laten zien hoeveel de gokker wint voor elke dollar die hij inzet. Een gokker moet het bedrag van zijn inzet vermenigvuldigen met de notering om een idee te krijgen van de uitbetaling (winst + inzet).
Voorbeeld:
Het team 1 (5.00). Het team 2 (1.2).
Als u $ 100 inzet op:
- het Team 1, krijg je $ 500 (100 x 5). Dit bedrag bestaat uit je inzet ($100) en je winnende bedrag ($400).
- het Team 2, krijg je $ 120 (100 x 1.2). Dit bedrag bestaat uit je inzet ($100) en je winnende bedrag ($20).
Hoe hoger de waarschijnlijkheid, hoe lager de winst die u behaalt. Het betekent dat team 2 de favoriet is om het spel te winnen.
Controleer altijd de odds bij elk legaal sportwedkantoor in uw omgeving voordat u een weddenschap plaatst. Maak u geen zorgen, u hoeft niet een hele reeks weddenschapsapps of webpagina's te openen. Om dit snel te doen, raad ik u aan een Odds Screen te gebruiken.
Er zijn verschillende gratis versies online die u de huidige quoteringen bij elk sportwedkantoor in uw rechtsgebied laten zien. Deze praktijk bespaart u zowel tijd als geld!
✅ Hoe werken Amerikaanse of Money Line Odds?
In de VS is sportweddenschappen legaal in 30 staten. Hier worden Amerikaanse odds gebruikt. Het eerder in dit artikel gegeven voorbeeld is vrij duidelijk. De Amerikaanse odds worden altijd weergegeven in stappen van 100. De odds voor favorieten worden aangegeven met een "-" teken, wat betekent dat je het aangegeven bedrag moet inzetten om $100 te winnen als je wint. De odds voor de underdog worden aangegeven met een "+" teken. Dit betekent dat het aangegeven bedrag een uitbetaling is die je kunt ontvangen voor elke $100 die je inzet. Als je wint, betaalt de bookmaker je inzet terug en betaalt het winstbedrag uit.
Voorbeeld:
Het team 1 (+560). Het team 2 (-630)
U kunt een van deze teams kiezen. In het geval van uw overwinning:
- De eerste zal u $ 560 opleveren en u krijgt $ 100 van uw inzet terug. De uitbetaling zal $ 660 zijn.
- De laatste zal je slechts $ 100 opleveren, en je krijgt $ 630 van je inzet terug. De uitbetaling zal $ 730 zijn.
Hoe hoger de kans, hoe lager de winnende prijs die je hebt. Hieruit volgt dat Team 2 meer kansen heeft om te winnen, en de gokker accepteert het lagere risico wanneer hij erop inzet. Als gevolg hiervan biedt het sportsbook aan om een behoorlijk groot bedrag op Team 2 te zetten om slechts $ 100 te krijgen.
Om de nuances beter te begrijpen, raden we aan de wedregels te bestuderen.
✅ Wat zijn 7 tot 2 kansen?
7 tegen 2 is Britse of fractionele odds. Dit betekent dat u voor elke €2 die u inzet, €7 verdient als u wint. Als uw inzet bijvoorbeeld €200 is, wordt uw uitbetaling €900 als u wint, inclusief €200 (uw inzet) en €700 (uw prijs).
✅ Wat betekent +200 voor de kansen?
+200 zijn de American Money Line-kansen. Er wordt van u verwacht dat u €100 inzet op de uitkomst, en als u wint, krijgt u €200 bovenop uw €100. De totale uitbetaling bedraagt $300.
✅ Hoe werkt plus/minus bij sportweddenschappen?
Als de odds een “-” teken hebben, tonen ze u het bedrag dat u moet inzetten om €100 te ontvangen als u wint.
Als de odds voorzien zijn van het “+” teken, tonen ze u het bedrag dat u krijgt als u €100 inzet. De “-” vertegenwoordigt de favorieten en “+]” vertegenwoordigt de underdogs.
✅ Wat betekent het als de kansen negatief zijn?
Negatieve odds (in Amerikaanse odds) geven het bedrag aan dat een gokker naar verwachting zal inzetten om €100 te winnen.
Normaal gesproken is dit bedrag hoger dan $ 100. Dus als uw inzet het bedrag van het potentiële winnende bedrag overschrijdt, betekent dit dat u goede kansen heeft om te winnen, maar dat de som niet zo groot zal zijn als deze zou kunnen zijn als u een hoger risico zou accepteren.
✅ Wat zijn Vegas-kansen?
De zogenaamde Vegas odds worden gebruikt bij sportweddenschappen in de VS. Ze bestaan uit een puntenspreiding en een moneyline. De puntenspreiding wordt door de bookmaker voorspeld en geeft aan met hoeveel punten het team gaat verliezen of winnen.
Net als de Amerikaanse odds heeft de favoriet een negatieve puntenspreiding, terwijl de underdog een positieve puntenspreiding heeft. De gokker kan boven of onder de voorspelling van de bookmaker inzetten.
Voorbeeld:
Het team 1 (-8). Het team 2 (6)
De eerste wordt geleverd met een puntenspreiding van -8. Als je erop wedt, mag je verwachten dat het team met meer dan 8 punten wint. De laatste wordt geleverd met een puntenspreiding van 6 en zal naar verwachting winnen of verliezen met 7 punten of minder.
Wedkansen berekenen
✅ Odds gebruiken om de impliciete waarschijnlijkheid te berekenen
Met de odds kunt u berekenen hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde gebeurtenis zal plaatsvinden.
Laten we bijvoorbeeld fractionele kansen nemen, weergegeven als de getallen met een schuine streep. Om te weten wat de kans is dat de veronderstelde uitkomst zal gebeuren, moet je de noemer vermenigvuldigen met de som van de teller en de noemer.
Voorbeeld:
Als de kansen 8/2 zijn, is de kans 2 / (8 + 2) = 0.20 of 20% (0.20 x 100).
Laten we de decimale kansen nemen, weergegeven als de getallen gedeeld door een komma. Om te weten hoe groot de kans is dat de veronderstelde uitkomst zich zal voordoen, moet je “1” delen door het getal.
Voorbeeld:
Als de odds 2,6 is, is de kans 1/2, 6 = 0.38 of 38% (0.38 x 100).
Laten we de Amerikaanse odds op 100 nemen met een “-” teken naast het getal. Om te weten hoe groot de kans is dat de veronderstelde uitkomst zich zal voordoen, moet je de odds delen door de som van de negatieve odds en 100.
Laten we nu de Amerikaanse odds nemen die uitkomen op 100 met het “+” teken naast het getal. Deel 100 door de som van de positieve kansen en 100.
Voorbeeld:
- De kansen zijn - 500.
500 / (500 + 100) = 0 of 83% (83 x 0.83). De kans dat dit sportevenement het voorspelde resultaat zal hebben is 100%.
- De kansen zijn +500.
100 / (500 + 100) = 0 of 17 % (17 x 0.17). De kans dat dit sportevenement het voorspelde resultaat zal hebben is 100%.
✅ Fractionele en decimale kansen gebruiken om winsten/uitbetalingen te berekenen
Wedkansen laten zien hoeveel je wint als je voorspelling juist is. Je kunt je prijs op de volgende manieren berekenen:
- In het geval van fractionele kansen moet u weten dat u voor elke waarde van de noemer de waarde van de teller krijgt. De totale uitbetaling moet worden verhoogd met het bedrag van uw inzet. Voorbeeld: 8/1 betekent dat u voor elke €1 €8 wint.
- Decimale odds betekenen dat het bedrag van uw winst wordt berekend volgens de formule: odds x inzet. Bijvoorbeeld: als u €100 inzet op de uitkomst met een odd van 7, 8, moet u €100 vermenigvuldigen met 7, 8 en het bedrag van uw inzet aftrekken van het resultaat. Als u wint, krijgt u 100 x 7,8 = $780, inclusief uw inzet. Uw pure winst bedraagt €680 ($780-€100).
✅ Hoe bepalen bookmakers hun kansen
Bookmakers berekenen de quoteringen met hun marge, ook wel "overround" genoemd. Er zijn verschillende manieren waarop een bookmaker zijn bedrijf runt. Daarom is het aan te raden de quoteringen op verschillende online sportweddenschappenwebsites te vergelijken en de meest gunstige te kiezen.
Ze kunnen verschillende marges toepassen en dat heeft invloed op het winnende bedrag. Als de kans op een overwinning bijvoorbeeld 80% is en de marge van het sportsbook 3%, dan is de impliciete kans 83%.
✅ Waarom veranderen de kansen vóór evenementen?
Verschillende bookmakers kunnen verschillende odds aanbieden omdat ze de waarschijnlijkheid berekenen op basis van verschillende feiten (er zijn hier geen strikte regels) en/of omdat ze verschillende marges toevoegen.
Conclusie
We hopen dat u veel nuttige informatie over de weddenschappen heeft geleerd, waardoor u een uitgebreid beeld krijgt van uw potentiële winstbedrag. De odds worden ook gebruikt om de waarschijnlijkheid van het gewenste resultaat te berekenen.
Bij het overwegen van verschillende methoden kun je kiezen tussen een hoog risico en een hoge winst, of inzetten op 'over' of 'under' . Door alle parameters tegen elkaar af te wegen, plaats je een inzet die aan je verwachtingen voldoet.
FAQ
Waarom moet ik de kansen op sportweddenschappen begrijpen?
Inzicht in de verschillende soorten quoteringen zal je helpen succesvol te zijn bij sportweddenschappen. Deze quoteringen verschillen namelijk per sportweddenschapssite, afhankelijk van de sport en het land waar de bookmaker is geregistreerd. Door te begrijpen hoe de quoteringen bij sportweddenschappen werken, kun je fouten voorkomen die leiden tot lage winsten.
Wat is beter: decimale of fractionele kansen?
Het hangt af van uw voorkeuren. De decimale odds zouden het eenvoudigste oddstype moeten zijn om toe te passen. U vindt ze op bijna alle online sportsbooks.
Waarom worden decimale kansen tegenwoordig vaker gebruikt?
Decimale odds zijn meestal eenvoudiger vergeleken met andere odds. Hiermee kunt u uw potentiële winst snel en eenvoudig berekenen. Vermenigvuldig gewoon de waarde van de decimale kansen met uw inzet en u krijgt een idee van uw uitbetalingen.
Kunnen de kansen die een bookmaker biedt variëren?
Ja, de weddenschappen voor een bepaald evenement kunnen variëren als gevolg van onvoorziene omstandigheden zoals blessures van een speler, weersomstandigheden en andere. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de winstkansen die eerder zijn berekend.
Zijn de weddenschappen verschillend van sport tot sport?
Het antwoord is ja. Als de sport populair is en veel gokkers aantrekt, zullen de weddenschappen hier hoger zijn in vergelijking met de kansen voor een sport die niet tot de favorieten behoort. In voetbal kun je bijvoorbeeld echt enorme winsten behalen, op voorwaarde dat je goed onderlegd bent in deze activiteit.
Welke sporten hebben vaste kansen?
Bij voetbal , honkbal , hockey en vele andere sporten zijn de quoteringen vast.
Kun je geld verliezen met een winnende weddenschap?
Ja, het is mogelijk. Als u de verkeerde weddenschap plaatst, verliest u uw weddenschap. Om dit te voorkomen, moet u de kansen begrijpen, kennis hebben van het onderwerp (een sport waarop u gokt) en voorkomen dat u meerdere inzetten plaatst.
Wie bepaalt de kansen voor sportweddenschappen?
De odds voor sportweddenschappen worden berekend door de oddsmakers. Deze specialisten doen onderzoek naar de statistieken in de geanalyseerde sector, historische gegevens inclusief eerdere resultaten en bouwtrends, waardoor de huidige uitkomst kan worden voorspeld.
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de weddenschappen, zoals de weersomstandigheden en de gezondheidstoestand van de spelers. De berekeningen worden gemaakt met behulp van computeralgoritmen en andere hulpmiddelen. U moet weten dat naast de waarschijnlijkheid dat de uitkomst plaatsvindt, de kansen ook de marge van het sportsbook omvatten.
Welke kansen te kiezen?
Dit is afhankelijk van voorkeuren en beschikbaarheid. Algemeen wordt aangenomen dat decimale kansen het eenvoudigst te begrijpen en toe te passen zijn. Amerikaanse kansen zijn het meest verwarrend.
U kunt echter de bedragen van uw winst vergelijken door alle beschikbare soorten noteringen om te zetten. Sommige online platforms leveren online oddscalculators.
Het maakt niet uit welk type odds je gebruikt. Uw winst is niet afhankelijk van de kijkcijfers. Kies de meest eenvoudige en begrijpelijke voor u.







